Karate oblečení

             Na okinawě cvičenci karate nosili na tréninky „han hakama“ (krátké kalhoty nad kolena). A to až do začátku doby sho wa, která začala roku 1926. Horní polovina těla byla běžně nezakrytá.

miyazato-07.jpg

             Jak se karate postupně rozšířilo do ostatních prefektur, došlo ke kopírování oblečení z Judo které se stalo populárním a které se používá i dnes.

             Judo začíná úchopem. Proto se délka kabátku, vnější rukávy, konce rukávů, pás, délka nohavic (hakama) atd. určovaly detailně. Jsou navrženy tak aby umožnily snažší úchop. Například pás se používá při hodech, také se obtáčí kolem zápěstí pro techniky katame waza. Pokud by mělo Judo jiný typ oblečení, věřím že úplně jiné by byly i techniky.

             V karate nemá obnažení horní poloviny těla žádný vliv na techniky. Kalhoty mohou být důležité, ale vrchní oděv se nepoužívá.  Nejlepší kalhoty jsou hakama (krátké šortky). Hlavním důvodem pro nošení kabátku v karate je zabránit stříkání potu kolem sebe během tréninku nebo závodů. Nevýhodou kabátku je fakt že zpomaluje pohyb při úderech a blocích. Nejvíce je to poznat při technikách „ukeharai„ (bloky), při tréninku za použití obou ruk, při pocitech v okamžiku bloku (uke) nebo při bránění proti rychlým výpadům atd. Pro ty kteří dávají přednost kabátkům  je nejlepší krátký rukáv nad loket. Před II. Světovou válkou se nosily pouze krátké rukávy. Nějkdo si může myslet že být svlečen do půli těla múže někoho urážet. Já se ale ptám a co japonské národní sporty jako sumo, nebo wrestling ( volný zápas ) a box z jiných zemí ? Věřím že svaly vypracované tréninkem karate by se měly ukazovat. Vyvinuté svalstvo v sumo, vzpírání, boxu, wrestlingu atd. Přitáhly mnoho cvičenců a přispěly k rozvoji a rozšíření těchto sportů.
 

miyazato-iha-01.jpg

              V poslední době někteří prodloužili rukávy až k zápěstí.  Údery skrze vzduch se zvukovým efektem plesknutí  jsou tak již sami o sobě efektní.

               Ryzí bílá barva původního karate oblečení je výrazem snahy o udržení čistoty. V poslední době se mezi zahraničními cvičenci  objevila moda černého oblečení. Toto není moc obdivu hodné. Nakonec to povede ke znečištění a špíně.

              Nošení krátkých kalhot a cvičení do půl pasu svečení vede k lepším pohybům a k zesílení kůže. Je to i ekonomičtější, lépe se to nosí i udržuje, pere.

              Během velkých turnajů v Judo se často zápas přeruší pro rozvázaný pásek  nebo uvolněné oblečení. Již se mluví o potřebě zlepšit oblečení na ju do. Pro karate, po dostatečném vyzkoušení,  je potřeba mít oblečení které bude unikátní pouze pro karate.

(překlad: Miyazato Eiichi – Okinawa Den Goju Ryu Karate – Do, 1978 )